Duurzame doelen, 2022 – 2023 in beeld

 In Duurzaamheid, Elburg-Smit

Onze chemische hulpstoffen beperken zich tot die hulpstoffen die noodzakelijk zijn voor de plaatontwikkeling en de werking van onze drukpersen. Het doel van afgelopen jaar was om de uitstoot van chemische stoffen in onze werkomgeving te verkleinen.

Davy van Kesteren, Meewerkend Voorman drukkerij en lid van ons duurzaamheidskernteam, is medeverantwoordelijk voor onze drukpersen in de drukkerij. Davy neemt ons mee in het verbruik en de doelstellingen van de drukkerij. ‘In de drukkerij staan drukpersen die hetzelfde drukformaat aankunnen waardoor orders onderling kunnen worden uitgewisseld. We stemmen de planning van de materialen op elkaar af waardoor de benodigde inkt minder vaak gewisseld hoeft te worden. Hierdoor werken de persen efficiënter en besparen we op inkt en materiaal’.

‘De besparing op inkt en materiaal is een mooie stap, geeft Davy aan, ‘maar de grootste verandering is wel dat we zonder alcohol drukken’. Alcohol is, als deze verdampt, bij inademen nog steeds de meest schadelijke stof ten aanzien van de gezondheid. In 2022 zijn we met de leveranciers in overleg gegaan om samen naar een betere en alcoholvrije oplossing te zoeken. Na verschillende testen is het ons gelukt om een nieuw type middel te vinden waarbij de component alcohol niet meer nodig is. Dit betekent dat we vanaf begin dit jaar op één drukpers géén alcohol meer aan het vochtwater toevoegen. ‘Met deze mijlpaal verwachten we aankomend boekjaar een lager percentage IPA (Isoprophylalcohol) te bereiken. De testen op de andere drukpers blijven doorgaan. Ons doel voor boekjaar 2023 is helemaal géén alcoholgebruik in de drukkerij’!

Onze inspanningen maken dat de drukkerij steeds meer voldoet aan de eisen volgens de ISO 14001 milieunorm.

Al onze duurzame doelen staan beschreven in ons duurzaamheid jaarverslag 2022 – 2023, klik hier voor het complete verslag.

Recente nieuwsitems

Start typing and press Enter to search